Tuesday, 24 April 2012

Risiko Menggunakan Air Rebusan Mee Segera Berulang KaliMi  segera merupakan salah satu makanan yang paling mudah ditemui,  praktikal, dan disukai ramai orang kerana rasanya yang enak. Daya  simpannya yang lama juga membuat mi segera kerap menjadi pilihan untuk  mereka yang tinggal sendiri, namun tak punya masa untuk memasak.

Meskipun  begitu, terlalu banyak mengambil mi segera disinyalir akan menimbulkan  banyak kesan negatif bagi tubuh oleh kerana kandungan bahan pengawet  atau penyedap rasanya. Kemudian, selain kandungan karbohidrat, mi segera  tak cuku p mempunyai kandungan vitamin, mineral, atau serat, yang  bermanfaat bagi tubuh. Sehingga, pada dasarnya mi segera tidak cukup  mempunyai nutrisi bagi keseimbangan gizi tubuh manusia.

"Namun  yang paling berbahaya adalah adanya kandungan bahan pengawet, MSG  (monosodium glutamat), dan bahan pewarna makanan yang ada di dalam mi  segera," ungkap dr Patricia Wijaya, doktor ahli kecantikan dari Beauty  Inc. kepadaKompas Male, usai pelancaran produk mi segera baru di  Switzerland Bel Hotel, Jakarta Pusat, Minggu (8/1/2012) lalu.

Kandungan  bahan berbahaya dalam mi segera ini didapati daripada proses pengolahan  sampai proses pengawetan yang dilakukan dengan cara menggoreng mi  sampai kering. Proses penggorengan biasanya menggunakan minyak goreng,  yang membuat air rebusan menjadi keruh dan sedikit berminyak ketika  direbus.

"Ramai orang yang mengatakan bahawa air rebusan pertama  ini harus dibuang agar pengawetnya hilang. Namun sebenarnya zat pengawet  ini tidak akan hilang," tegas dr Patricia.

Air rebusan mi segera  yang pertama akan mengeluarkan minyak dan bahan kimia lain yang mungkin  digunakan untuk membuatnya. Namun, bahan pengawet dan kandungan lain  yang berbahaya bagi kesihatan ketika diolah lebih lanjut ini tidak akan  hilang 100 peratus. Ia hanya akan berkurang sedikit ketika air rebusan  pertama dibuang.

Kandungan minyak, bahan pengawet, MSG, dan bahan  pewarna masih akan tetap melekat pada mi segera meski kadarnya sudah  berkurang beberapa peratus. Perlu anda ketahui, penggunaan bahan  pengawet tak selamanya membahayakan, kerana pengeluar mi segera tentunya  harus mengikuti standard yang selamat yang ditetapkan Badan Pengawas  Obat dan Makanan (BPOM). Namun kandungan bahan kimia ini masih  berpotensi untuk menyebabkan berbagai gangguan kesihatan apabila diambil  secara rutin. "Kesan yang dirasakan memang adalah kesan jangka panjang,  contohnya gangguan pencernaan, konstipasi, sampai kanser pencernaan,  dan lain-lain," tegasnya.

Dalam jangka panjang, bahan kimia  tersebut juga akan sangat berbahaya bagi kecantikan wajah dan kulit.  Kulit menjadi lebih kering, yang kelak akan menimbulkan pelbagai gejala  penuaan awal. Selain itu, mi segera juga akan merosakkan program diet  anda, kerana kadar kalorinya tinggi. Sekali lagi, boleh-boleh saja  menikmati mi segera, tetapi sebaiknya tidak diambil terlalu kerap.

Jangan menjadikan mi segera sebagai makanan utama, melainkan sebagai  jajanan selingan saja. Tetaplah mengambil makanan dengan gizi seimbang  untuk sarapan pagi, makan tengahari, dan makan malam.

0 00 Comment:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...